16 december 2006

Idag har vi fått meddelande från skolan vi försöker att få in de äldsta barnen på om att ansökan har kommit fram. Skam vore väll annars eftersom vi var tvungna att skicka det med bud för 600 kr! Den första ansökan kom nämligen bort i posten på väg till Sydafrika. (något att tänka på för de som vill skicka brev till oss i Sydafrika. Postgången går inte att lita på!)
Det här med skola är inte så självklart som man kan tro. I kontakt med äldsta tjejens skola här i Sverige fick jag höra att "eftersom ni ska vara borta under en längre tid så har vi inget ansvar" utan vi skulle ta kontakt med skolverket direkt. När jag kontaktade dem så blev jag inte mycket klokare och är ett halvår en längre tids? Hon ska ju tillbaka igen? Ja, jag blev alldeles paff och bestämde mig för att kolla upp skolor i Sydafrika.
I Sydafrika får utländska barn gå i skola om de inte tar plats från ett inhemskt barn. Vi kontaktade därför en engelskspråkig skola eftersom vi tänkte att det skulle vara enklare både för oss och till nytta för barnen. Det skadar ju inte om de lär sig engelska när vi är borta. Efterförsta kontakten skickade de ett ansökningsformulär bestående av tre delar med sammanlaggt 15 sidor att fyllas i och skickas till skolan. Det var frågor om allt från ras till om hur barnet sov på natten. Dessutom accepterade de varken att man skickade in de via e-post eller fax.
Vi skickar efter flera timmar ifyllande och formulerande iväg ansökan för två tjejer i början av november och tiden går. För två veckor sedan får vi ett mail från skolan som undrar om vi fortfarande är intresserade. Då har ansökan kommit bort och skolan stänger samma dag för jullov!! Panik och noga överväganden om detta är värt det. Och skolan kan inte(!) göra ett undantag och låta oss skicka in på något annat sätt. Dessutom är det ju inte säkert att det finns plats även om vi får in ansökan. Kunde de inte ha meddelat det lite tidigare!!!!
Ps Vi fick våra visum igår! Det skulle ta upp till 6 veckor det tog 10 dagar. Inte illa, nu komme vi i alla fall in i Sydafrika.

Inga kommentarer: