11 maj 2007

Sanna och jag besökte en Township idag. En av vännerna här hade arrangerat en tur med en organisation som jobbar med utveckling i området. Det var verkligen intressant och man kan inte tro att folk kan leva som de gör. Det finns baracker som är kvar från den tiden då männen kom från östra Kap för att jobba i om rådet runt Stellenbosch. Varje man hade sin säng och delade på badrum och kök. Då stannade familjerna av tvång kvar i det området där de kom från men nu är det istället så att en hel familj delar på den enda sängen! Det betyder att i ett hus med 20 sängar bor det kanske fyra gånger så många människor. I jämförelse har de som har byggt sig ett skjul av brädbitar och skivor det bra. De kan åtminstone bestämma vem som ska komma in i deras privata del av världen. Vi blev hela turen uppmanade av vår guide att ta kort. För som han sa om vi berättar om det här så kommer ingen att tro oss. Jag hade lämnat kameran hemma. Det kändes inte rätt mot människorna som bor där att fotografera. Men han har rätt, det är jätte svårt att beskriva och svårt att förstå om man inte har varit där eller kan se bilder.
Vi var och klippte oss också jag, Sanna och Tuva. Det tog hela eftermiddagen eftersom hon var ensam och klippte oss en efter den andra. Alina ville inte eftersom hon ska spara ut till långt.
När vi kom hem och hon såg de andra så ångrade hon sig emellertid. Sanna och Tuva hade bestämt sig för att klippa kort. Sanna får göra precis som hon vill men Tuva var jag lite mer tveksam till kort. Hon har så fint långt hår men det är omöjligt att borsta. Trasslar sig hela tiden.
Det blev en kort page även för henne och på en gång såg hon mycket större ut. Vår bäbis har blivit stor. För klippning av oss alla tre plus färgning av mitt hår betalade jag 500! Som jag skrev förra gången, tjänster är billigt här.

09 maj 2007

Vi var och handlade på en frukt och grönsaksaffär härom dagen. Min favorit affär, det är underbart att gå och handla frukt där. Vi äter mängder med frukt fortfarande fastän att vädret har blivit kallare. Mango och persiko-sessongen är över så det som gäller nu är äpplen och apelsiner. Inte helt fel det heller, men framförallt äter vi ananas!
Innan vi for hit trodde vi att mycket skulle vara billigare än hemma men det stämmer bara till vissa delar och inte alls i den utsträckning som vi trodde. Äta ute är billigt. Boende är dyrt, arbetskraft är billigt. Frukt och grönsaker är billigt, mjölkprodukter och kött är dyrt.
På fruktaffären spenderade jag 121 rand vilket motsvarar ungefär 115 Skr. För det fick jag: 500g färdigskuren spenat, 3st ananas, 2kg apelsiner, 1kg vindruvor, 2st gurkor, 2kg mandariner, 3kg potatis, 1,5 kg äpplen, 1kg bananer, 1st vitlök, 8 st majskolvar och 1,5kg morötter.
För övrigt har vi bytt roller i familjen. Leif är hemma med barnen och jag har börjat jobba med mitt examensarbete. Än så länge är det mest litteratur sökning och läsning och försöka ringa in problem ställningen. Men jag har också börjat fixa vissa kontakter. Det är svårt och ju mer jag hittar desto mer vill jag ha reda på. Jag har suttit i den botaniska trädgården en del och snikat in på Leifs studentkort till bibliotek och datasalar. Det jag saknar är en lugn plats där jag kan sitta ner och ringa. Hemma är ju barnen och Leif och överallt på stan är det ljud.


Eftersom jag tänker bäst när jag går så går jag en hel del också. Dessutom passar jag på att utforska de affärer jag inte har vågat mig in i tillsammans med co. Idag var jag tillexempel in i en affär eller ett galleri med smycken, otroligt fina, och kläder gjorda i metalltråd. Jag provade och roade mig fast priserna låg på R4800 för en jacka. Men en sådan fin jacka!
De pengarna måste i stället gå till en ny kamera. Jag saknar en ordentligt bra kamera så mycket att jag håller på att krevera. Sanna och jag slåss om att använda hennes kamera. Elektronik är inte billigare här men om man tänker på att man kan dra av momsen på 14% så är det i alla fall inte dyrare. Jag ska forska lite och snart slår jag till.
href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTtkmRWb2KMzoevglYc9vWJlHmHTQeFefpTd5WP7lZeQv9LhMyEqSJc8KMOwDbpbm-r8dxQ77V4f9BTzJCeBQpMHGTn9MROcKEzExSXZE6r3TrNUiGO_E5lt61omDE59PIf9P7xQEhDuk/s1600-h/elsenarieojani.JPG">